κάθε κυριακή ο γ.γ. του πλοκ θα απονέμει το βραβείο "για τον
πούλιτσερ" της εβδομάδας σε κάποιο άρθρο εφημερίδας ή σάιτ, το οποίο
προκαλεί έμετο, διάρροια, γέλια ή σχέδια για δολοφονία του βραβευμένου
αρθρογράφου.
το σημερινό βραβείο "για τον πούλιτσερ" δίνεται κατ' απαίτηση του σ. Κομισάριου Εσωτερικών Υποθέσεων/Επίτροπου Προστασίας Λαϊκού Αγώνα και πρόκειται για το κοιλοπόνημα "Δημογραφική κρίση: τα παιδιά βασιλιάδες που δεν θέλουν να γίνουν γονείς" του παναγιώτη κακομύρη (κακολύρη) που ανέβηκε στο σάιτ o protagon mou.
πρώτα απ'όλα ας δούμε λίγο τον αρθρογράφο. ο παναγιώτης κακομοίρης δηλώνει "συνιδρυτής του Strategic Governance Lab και COO της SOCIALDOO." τι είναι η socialdoo; μετά τα ντεμέκ για κουλτούρα, ενσυναίσθηση κλπ που αναφέρει το σάιτ της, εταιρεία επικοινωνίας για επιχειρήσεις είναι, και συνεργάζεται - απ' ότι δείχνει στο σάιτ της - με τους καλύτερους (όπως δηλώνει), δηλαδή μεταξύ άλλων με την eurobank, την τερνα, την attica group (τους εφοπλιστές της blue star ferries κλπ), και την goody's-everest. μιλάμε για γίγαντες της επικοινωνίας, της κουλτούρας και της ενσυναίσθησης με τους πολίτες και το καταναλωτικό κοινό. μήπως θα έπρεπε η socialdoo να μετονομαστεί σε antisocialPOO; ο γ.γ. του πλοκ κατοχυρώνει την ονομασία και δέχεται προσφορά μετοχών.
πριν κάνουμε βουτιά στον λάκκο με τα σκατά του συγκεκριμένου ντεμέκ άρθρου, εν τάχει ας ξεκαθαρίσουμε τι σκατά θέλουν να δηλώσουν με την έννοια της δημογραφικής κρίσης. πρώτα απ' όλα, όπως θα 'πρεπε να ήταν αναμενόμενο, η δημογραφική κρίση, δηλαδή η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού όπως ονομάζεται κανονικά και ακαδημαϊκά (ή αλλιώς υπογεννητικότητα), αφορά κυρίως τον δυτικό κόσμο, με την μείωση του ρυθμού των γεννήσεων και την αύξηση του προσδόκιμου της ηλικίας. αυτό είναι σημαντικό γιατί φυσικά οι δυτικοί προσπαθούν να εξάγουν ως διεθνή-οικουμενικά προβλήματα τα δικά τους προβλήματα ή αυτά που αυτοί δημιουργούν. σύμφωνα με τον οηε, το παγκόσμιο ποσοστό της γονιμότητας από 5,3% το 1963 έπεσε στο 2,3% το 2021. σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Population Trends, για να διατηρήσει μια χώρα τον εθνικό πληθυσμό της χρειάζεται ποσοστό γεννήσεων 2,1%.
και πάμε τώρα σε αυτό πoυ πολύ πρόχειρα η wikipedia αναφέρει ως βασικούς λόγους για την μείωση των γεννήσεων: "However, most societies experience a drastic drop in fertility to well below 2 as they grow more wealthy. The tendency of women in wealthier countries to have fewer children is attributed to a variety of reasons, such as lower infant mortality and a reduced need for children as a source of family labor or retirement welfare, both of which reduce the incentive to have many children. Better access to education for young women, which broadens their job prospects, is also often cited."
"Ωστόσο, οι περισσότερες κοινωνίας βιώνουν μια δραστική μείωση στην γονιμότητα αρκετά κάτω από το 2 ενόσω γίνονται πλουσιότερες. Η τάση των γυναικών στις πλουσιότερες χώρες να κάνουν λιγότερα παιδιά αποδίδεται σε μια ποικιλία λόγων, όπως η χαμηλότερη θνησιμότητα των παιδιώ, καθώς και η μειωμένη ανάγκη για τα παιδιά να δουλεύουν για την οικογένεια ή για να προσέχουν τους συνταξιούχους, δύο λόγοι που μειώνουν το κίνητρο για να κάνουν οι άνθρωποι πολλά παιδιά. Η καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις νεαρές γυναίκες, η οποία διευρύνει τις επαγγελματικές τους προοπτικές, επίσης αναφέρεται συχνά."
συνεπώς, θα έλεγε κανείς ότι η ενδυνάμωση των γυναικών καθώς και το ότι σταμάτησαν οι άνθρωποι να βάζουν τα παιδιά τους να δουλεύουν στα εργοστάσια από τα 12 συμβάλλει στην μείωση του πληθυσμού. κοίτα να δεις που η απελευθέρωση κάνει κακό στην ανθρωπότητα. το πιο σημαντικό ωστόσο είναι οι αρνητικές συνέπειες της μείωσης του πληθυσμού. το βασικό πρόβλημα είναι δημοσιονομικό: μειώνεται το εργατικό δυναμικό έναντι των συνταξιούχων, άρα περισσότερη ανάγκη για συντάξεις, ιατρική πρόνοια, ασφάλιση. τζιζ δηλαδή για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση. άλλη σημαντική επίπτωση είναι η μείωση του στρατεύσιμου πληθυσμού. ουπς, και πως θα κάνουμε πολέμους τώρα; και φυσικά, αυτό που μαζί με τα δημοσιονομικά είναι ο μεγάλος βραχνάς για το κεφάλαιο είναι η άνοδος του πληθυσμού στις μουσουλμανικές και ασιατικές χώρες, η μετανάστευση και η απειλή για την καθαρότητα του λευκού δυτικού πολιτισμού. εδώ έγκειται και η επιμονή της ελληνικής βιβλιογραφίας στον όρο δημογραφική κρίση αντί για πληθυσμιακή μείωση/υπογεννητικότητα. γιατί τα ελληνικά εθνίκια - όπως και όλος ο ρατσιστικός βόθρος της ευρώπης και της βόρειας αμερικής - δεν μπορούν να δεχθούν ότι μπορεί κάποτε οι μουσουλμάνοι να κυβερνούν τον κόσμο. τώρα, αν ο γ.γ. του πλοκ πει ότι η γκρίνια για την πληθυσμιακή μείωση αποτελεί και ενστικτώδη μισογύνικη αντίδραση της διεθνούς ανδρικής πατριαρχίας εναντίον της γυναικείας χειραφέτησης και της απελευθέρωσης των lgbtqi+, θα είναι υπερβολικός;
αλλά ας πάμε στο κοιλοπόνημα του κακομύρη. από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει καποι@ ποιο είναι το ζουμί του κειμένου: μεγαλώσαμε κακομαθημένα κωλόπαιδα που δεν θέλουν τώρα να μας κάνουν εγγόνια. η φωτό του αρθρογράφου δίνει περισσότερη εγκυρότητα σε αυτόν τον ισχυρισμό καθώς πρόκειται για ταβερνιάρη ποστ-μπούμερ ντεμέκ κυριλέ τεχνοκράτη με προγούλι. το κοιλοπόνημα του λοιπόν ξεκινά με αφορμή μια μέτρηση της μέτρον ανάλυσις για τους λόγους της υπογεννητικότητας:
"Το δημογραφικό αναγνωρίζεται πλέον από την ελληνική κοινωνία ως μια βασική πρόκληση για τη χώρα, όπως προέκυψε και από την ειδική έρευνα για την υπογεννητικότητα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η χώρα μας έχει, εξάλλου, μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ, με τον δείκτη γονιμότητας να πέφτει στο μόλις 1,38, προδιαγράφοντας τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό το δεδομένο αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα, με πολυδιάστατες αιτίες και επιπτώσεις. Γι’ αυτό και είχε σημασία η προσπάθεια να αναζητηθούν, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βάθος, οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες δεν κάνουμε παιδιά, ώστε να αποκτήσουμε με αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα μια βάση αντιμετώπισης των γενεσιουργών παραγόντων του ζητήματος."
το ότι η ελλάδα έχει μια χειρότερες επιδόσεις στην εε δεν προκαλεί καμία έκπληξη εδώ. η ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην εε στα πάντα. αλλά για να κόψει στο κυνήγι, ο κακομύρης θέτει κατευθείαν ποιο είναι το πρόβλημα: η υπαρξιακή απειλή για την ελλάδα. εθνική απειλή, όχι κοινωνικό πρόβλημα. απο κει και πέρα, ο τύπος ξεκινάει με φιλοδοξίες καθώς θεωρεί ότι είναι ο πρώτος που θα ερευνήσει αξιόπιστα τους γενεσιουργούς (pun intended?) παράγοντες του ζητήματος. μας δίνει λοιπόν τα ποιοτικά δεδομένα:
"Τα στοιχεία της έρευνας, λοιπόν, καταδεικνύουν ότι η δημιουργία οικογένειας και η γέννηση ενός παιδιού αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα ζωής για τους ανθρώπους ηλικίας 18-50 ετών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην ποιοτική έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι η πρώτη, κοινή και σχεδόν αποκλειστική προτεραιότητα των ζευγαριών είναι τα ταξίδια, και ακολουθούν τα προσωπικά χόμπι.
[...]
Πάνω από τους μισούς
ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν και δεν θεωρούν πιθανό να κάνουν
ένα παιδί. Παρά το ότι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση για τους λόγους
σχετίζεται με οικονομικές παραμέτρους, λίγο ερευνητικό «σκάψιμο» κάτω
από την επιφάνειά έδειξε ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να αλλάξει το τρόπο
ζωής της ή να θυσιάσει κάτι από το lifestyle, την καριέρα και τη
συνολική πορεία ζωής, να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση για την ανάληψη ενός
μητρικού ή πατρικού ρόλου.
Το παιδί αντιμετωπίζεται ως δυσβάστακτο βάρος που ένα μεγάλο μέρος της
κοινωνίας μας δεν θέλει να σηκώσει. Αυτή η αντίληψη μάλιστα καταγράφηκε
πιο έντονα στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια. Πηγή: Protagon.gr
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν και δεν θεωρούν πιθανό να κάνουν ένα παιδί. Παρά το ότι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση για τους λόγους σχετίζεται με οικονομικές παραμέτρους, λίγο ερευνητικό «σκάψιμο» κάτω από την επιφάνειά έδειξε ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να αλλάξει το τρόπο ζωής της ή να θυσιάσει κάτι από το lifestyle, την καριέρα και τη συνολική πορεία ζωής, να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση για την ανάληψη ενός μητρικού ή πατρικού ρόλου.
Το παιδί αντιμετωπίζεται ως δυσβάστακτο βάρος που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν θέλει να σηκώσει. Αυτή η αντίληψη μάλιστα καταγράφηκε πιο έντονα στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια."
φυσικά, τέτοιου τύπου δημοσκοπήσεις μπορεί κανείς να τις πάρει με έναν κόκκο αλάτι και να θεωρήσει ότι αυτές/αυτοί που απάντησαν μπορεί να έδωσαν ψεύτικες απαντήσεις, ότι το δείγμα αφορούσε συγκεκριμένα οικονομικά στρώματα κλπ. αλλά όπως και να 'χει, ο κακομύρης παρακάτω νομίζει ότι είναι κοινωνιολόγος επιπέδου Αντόρνο και δίνει τις δικές του βαθιά αξιόπιστες εξηγήσεις:
"Το δείγμα της έρευνας ανήκει σε δύο γενιές που αντιμετωπίστηκαν από τους γονείς τους ως enfants rois, παιδιά βασιλιάδες, όπως έχει καθιερωθεί ο όρος διεθνώς. Υπήρξαν δηλαδή το απόλυτο κέντρο της οικογενειακής ζωής, το οποίο στο πέρασμα των δεκαετιών μετατοπίστηκε από τους γονείς στα παιδιά. Σήμερα, τα παιδιά βασιλιάδες του χθες δεν είναι έτοιμα να παραδώσουν τα σκήπτρα τους στην επόμενη γενιά.
Ταυτόχρονα όμως έχουν και την αγωνία ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίζουν για τα παιδιά τους μια βασιλική ζωή, κρίνοντας από τις δικές τους απαιτήσεις ή τις παροχές που απήλαυσαν τα ίδια και ιδανικά θα ήθελαν να διασφαλίσουν στα παιδιά τους. Με δεδομένο το αυξημένο κόστος συντήρησης του σύγχρονου lifestyle, οι θυσίες που απαιτείται να κάνουν οι γονείς μοιάζουν απαγορευτικές.
Ετσι, οι γονικές φιλοδοξίες συνθλίβονται συχνά ανάμεσα στην εμπεδωμένη αντίληψη για την παιδική βασιλεία, η οποία από τη θέση του γονιού μοιάζει πλέον καταδυνάστευση, και στην ενδόμυχη άρνηση παραχώρησης των βασιλικών προνομίων."
για τον κακομύρη, ο λόγος που δεν θέλουν οι σημερινοί 30αρηδες να κάνουν παιδιά είναι επειδή τους κακομάθανε οι γονείς τους (άραγε τους πηγαίναν συνέχεια ταξίδια στην ευρώπη;), και τώρα αυτοί νιώθουν τόσο βασιλιάδες που δεν θέλουν να κάνουν διαδόχους αλλά να συνεχίσουν αυτοί να είναι βασιλιάδες. μιλάμε τώρα για κοινωνιολογική ανάλυση επιπέδου Φουκώ όχι μαλακίες. το ότι το κόστος της ζωής είναι σήμερα απαγορευτικό όχι για να κάνεις ταξίδια με παιδιά κλπ αλλά να μπορείς να έχεις ιδιωτικό παιδίατρο ιδιωτικό σε μόνιμη βάση για χρόνια για τον κακομύρη μεταφράζεται ως αυξημένο κόστος συντήρησης του σύγχρονου lifestyle γιατί ντεμέκ οι σημερινοί 30αρηδες δεν θέλουν να κόψουν τα λεφτά από τα ταξίδια τους για να κάνουν παιδί.
πέρα από πρώτο διάβασμα αυτής της θέσης που έχει τον χαρακτήρα του κοινωνικού αυτοματισμού (κακομαθημένα κωλόπαιδα που αντί να κάνουν παιδιά για την ελλάδα μας πάνε ταξίδια και κάνουν παρτούζες) συνεχίζει στο μοτίβο του μαζί τα φάγαμε, του ότι η οικογένεια είχε απειρά λεφτά για ξόδεμα στα 80ς και στα 90ς και γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και του τι σας νοιάζουν οι υψηλές τιμές, καλύτερα να μην τρώτε για να αδυνατίσετε. ο κακομύρης εδώ κάνει μια πολύ basic, απλοϊκή θα λεγε κανείς, αναμάσηση της νεοφιλελέδικης προπαγάνδας της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που λέει ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος της μειωμένης πρόνοιας που θα παράσχει το κεφάλαιο, πρέπει να είναι χρήσιμος για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου. είναι σαν να λέει το εξής: κοιτάξτε, εμείς τους μισθούς σας και τις αποταμιεύσεις σας θα τις γαμήσουμε έτσι κι αλλιώς. εσείς θα αποφασίσετε αν θέλετε να είστε πολίτες με δικαιώματα (και άρα θα κάνετε παιδιά) ή θα συνεχίσετε να είστε κακοκαθημένα κωλόπαιδα και θα πηγαίνετε ταξίδια και δεν θα σας δώσουμε καμία πρόνοια για επιδόματα και μειωμένα ενοίκια. γκέγκε;
γι' αυτό και ακριβώς παρακάτω ο κακομύρης αναφέρεται στην στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με την βοήθεια προς τις νέες οικογένειες:
"Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι είναι σημαντικά τα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τους τελευταίους μήνες προετοιμάζει μια νέα εθνική στρατηγική. Διότι πράγματι οι νέες οικογένειες χρειάζονται ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για να αισθανθούν ασφάλεια και να αποφασίσουν να προχωρήσουν τη ζωή τους με ένα παιδί.
Χρειάζονται επίσης νέες στεγαστικές πολιτικές και μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες ανάγκες. Θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση της προσωπικής-επαγγελματικής πορείας και της ζωής με το παιδί, με σταθερές δομές υποστήριξης των παιδιών και της οικογένειας, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των γονέων."
φυσικά, για τους νεοφιλελέδες κανίβαλους κοινωνία και συλλογικότητα δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειες τους, και γι΄ αυτό όλοι έχουν μόνο ατομική ευθύνη. και όμως ο κακομύρης αναφέρεται σε συλλογικότητα:
"Για να το πω απλά: χρειαζόμαστε νέες αξίες που να υπερβαίνουν τη βολή και το lifestyle μας. Θα είναι λιγότερο αυτοαναφορικές. Χρειαζόμαστε νέα κοινωνικά πρότυπα και ένα νέο παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας, που θα νοηματοδοτεί τον προσωπικό μας αγώνα με την έννοια του αθροίσματος."
για τους δεξιούς, τους φιλελέδες και τους ταβερνιάρηδες επικοινωνιολόγους τους η μόνη αναφορά σε κοινωνικές αξίες, κοινωνικά πρότυπα και συλλογικές προσπάθειες είναι συνώνυμη με τον εθνικισμό, την εθνική ενότητα, την υποταγή της εργατικής τάξης και φυσικά την υποταγή της γυναίκας. χωρίς να υπάρχει πουθενά αναφορά στο άρθρο ξεκάθαρα στις γυναίκες, από παντού βγαίνει η αντίληψη ότι οι γυναίκες σήμερα είναι κακομαθημένες γιατί αντιδρούν στο παλιό πρότυπο της γυναίκας του σπιτιού και βάζουν ως προτεραιότητα το να δουλεύουν ή να περνάνε καλά.
το καλύτερο βέβαια είναι στο τέλος:
"Και αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς μια χώρα που αδειάζει δεν έχει μέλλον. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι για να επιβιώσει η Ελλάδα αρκεί να διατηρηθούν άθικτα τα αρχαία μάρμαρα και το σύγχρονο τσιμέντο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το κέλυφος της χώρας χωρίς τους ανθρώπους της απλώς δεν έχει νόημα."
πράγματι το συγκεκριμένο θα μπορούσε να είναι αλήθεια αν απευθυνόταν προς μια κυβέρνηση και ένα κράτος που διαλύει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές, ισοτιμία στην εκπαίδευση και δεν δίνει καν το δικαίωμα στους πολίτες της να κάνουν διακοπές στα νησιά της γιατί προτιμάει τους πλούσιους δυτικούς τουρίστες, τα airbnb και τα ενοίκια για τους ψηφιακούς νομάδες. ουπς.
το συμπέρασμα είναι, γαμάτε γιατί χανόμαστε. αλλά να γαμάτε χωρίς καπότα και μόνο σε μέρες ωορρηξίας, γιατί χανόμαστε από τους μουσουλμάνοι που θα μας κυριεύσουν. και προς θεού, όχι ταξίδια κωλόπαιδα.