βγήκε ο μπουμπούκος παγανιά...


 

 

 

 

 

 

 ... και η εργοδοσία μύρισε αίμα

ίσως το μόνο διασκεδαστικό πράγμα όταν κατατίθεται ένα νομοσχέδιο σε διαβούλευση και έπειτα σε ψήφιση είναι η ηλεκτρονική διαβούλευση στο opengov.gr, γιατί εκεί αναδεικνύεται δημόσια η κυρίαρχη ιδεολογία του λαδεμπορισμού μεταξύ των ελλήνων εργοδοτών, αλλά και η πνευματική υστέρηση που τους διακρίνει πλειοψηφικά. για παράδειγμα το 2015, όταν κατατέθηκε από το υπουργείο παιδείας το νομοσχέδιο που θέσπιζε το ωράριο και τις αργίες των κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, υπήρξε ένας καταιγισμός σχολίων από αφεντικούλια των κξγ και φμε που έκαναν κόπι-πέιστ ακριβώς το ίδιο κείμενο που τους πάσαρε το europalso και το σπάμαραν 51 φορές, μέχρι που τους τρολάραμε εμείς στην διαβούλευση.

έτσι και στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του αδώνιδος του γεωργιάδη, βλέπουμε μια σειρά εργοδοτικών ενώσεων, και δη επαρχιακών πόλεων, να κάνουν προτάσεις επί του νομοσχεδίου ώστε να κανιβαλιστούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι.

πρώτα απ' όλα, λίγα λόγια για το ίδιο το νομοσχέδιο και γιατί είμαστε εναντίον. "ρε γ.γ." θα πείτε, ορισμένοι, "και μόνο το ότι είναι νομοσχέδιο του άδωνη είναι reason enough για να κάνεις απεργία." ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΚΑΘΟΛΟΥ, but still...

1) παρά τις πίπες του αδώνιδος για την επαναφορά (αλλά όχι την αναδρομικότητα) των τριετιών... από το 2027 (lol) σήμερα κατέβασε έξτρα τροπολογία (δείτε την εδώ) με την οποία λέει ότι οι τριετίες δεν θα επανέλθουν, παρά μόνο αν η ανεργία είναι κάτω από 10%. μην ξεχνάμε ότι το πάγωμα των τριετιών προήλθε με την 6 π.υ.σ. του 2012 (η οποία όπως είχα γράψει και σε άλλο άρθρο κατάργησε την μετενέργεια των ΣΣΕ και ουσιαστικά τις ίδιες τις ΣΣΕ), αλλά ενώ εκείνη ήταν μια ντεμέκ ρύθμιση έκτακτης ανάγκης, τώρα οι τριετίες κηδεύονται και νομοθετικά. "ναι, κύριε γ.γ. αλλά με το ν/σ θα μειωθεί η ανεργία," θα πουν κάποιοι νεοφιλελέδες. καλά, όπως θα φανεί και παρακάτω, ο στόχος του νόμου είναι η αύξηση της ανεργίας.

2) α, ναι, έτσι κι αλλιώς όσοι θα δικαιούνταν θεμελίωση τριετίας θα ήταν όσοι αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, ή θα καλύπτονταν από ΣΣΕ που όριζε την ύπαρξη τριετιών (για βρείτε μου καμία γιατί βαριέμαι να ψάξω). άρα όσοι κάνουν την μαλακία και παίρνουν μισθό πάνω από τον κατώτατο, δεν παίρνουν τριετία. ήήήήήή μήπως θα μπορούσαν να πουν στο αφεντικό να τους δηλώνει τον κατώτατο και να παίρνουν τα υπόλοιπα μαύρα. "αχ καλέ γ.γ. είσαι πολύ καχύποπτος."

3) ο άδωνις πήρε πίσω τις παπαριές περί κοινοτικής οδηγίας για "δικαίωμα απασχόλησης έως 16 ωρών ημερησίως" γιατί κάποιοι τον μάζεψαν λέγοντας του ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία (Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152) που μιλάει για υποχρεωτική ξεκούραση 11 ωρών μεταξύ δύο ημερών δουλειάς. οπότε είπε να το κάνει 13 ώρες με τον όρο "παράλληλη απασχόληση" (άρθρο 9) για να ξεκουράζονται οι σκλάβοι και 11 ώρες ρε παιδί μου. εδώ δεν θα μπω σε πρακτικά πράγματα του τύπου πως θα προλαβαίνει ένας υπάλληλος να πηγαίνει από την μία στην άλλη δουλειά και να προλαβαίνει να κάνει 8ωρο και 5ωρο. γιατί, φίλες φίλοι και αγαπητά παιδιά, ο σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η κατάργηση της υπερωριακής προσαύξησης και φυσικά η αύξηση της ανεργίας μέσω της υπερεργασίας του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. πώς θα γίνει αυτό; πολύ απλά, μεγάλες εταιρείες που έχουν παραμάγαζα ή δύνανται να ανοίξουν παραμάγαζα (δικές τους εταιρίες με διαφορετικό αφμ - ξέρετε, τα φροντιστήρια το κάνουν κατά κόρον αυτό - έχω προσωπική εμπειρία) θα απασχολούν έναν υπάλληλο με 8 ώρες στην "κανονική" εταιρεία και μετά άλλες 5 στο παραμάγαζο που θα είναι "άλλου εργοδότη" οπότε δεν χρειάζεται να πληρώνεται η υπερωρία. άσε που δεν θα χρειάζεται και έξτρα υπάλληλος που να αμείβεται και να ασφαλίζεται για 8ωρο.

4) εισάγεται δοκιμαστική περίοδος έως και 6 μηνών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου (άρθρο 4), κατά την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί, ενώ μέχρι τώρα αν απολυόταν κάποιος εργαζόμενος εντός σύμβασης ορισμένου και δεν είχε υπογράψει την μετατροπή της σε αορίστου δικαιούταν αποζημίωση.

5) παρακάμπτεται η δήλωση και μεταβολή των ωρών εργασίας στην εργάνη για τις επιχειρήσεις που έχουν εισαγάγει την ψηφιακή κάρτα εργασίας (άρθρο 22), άρα ενθαρρύνεται η μαύρη εργασία

6) σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες, δίνεται η δυνατότητα εργασίας και έκτης μέρας με προσαύξηση 40% του ημερομισθίου (άρθρο 25), δηλαδή bye-bye 8ωρο-5ήμερο. αυτή η διάταξη επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ντε και καλά 24/7 αλλά εφαρμόζεται "σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας" (άρθρο 26) (λέγε με εστίαση και εμπόριο, λέγε με κατάργηση της κυριακάτικης αργίας)

7) προστατεύεται νομοθετικά η απεργοσπασία, η πρόσληψη απεργοσπαστών και ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση και ο απεργιακός αποκλεισμός όταν ασκείται " εις βάρος των απεργοσπαστών με 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο (άρθρο 31)

8) μπορεί να παραλείφθηκε τελικά η διάταξη για συμβάσεις μηδενικών ωρών, όμως στην ουσία παραμένει υπό την ορολογία "μη προβλέψιμο πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας του εργαζομένου" (άρθρο 10), με την οποία τίθενται οι όροι της "ελάχιστης προβλεψιμότητας." αν νομίζουν κάποιοι ότι τέτοιες διατάξεις αφορούν μόνο εργαζομένους στην εστίαση, στην οικοδομή κλπ, θα; σας στεναχωρήσω, αλλά είναι αρκετά πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες δουλειές, πχ σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με την υπόσχεση μορίων.

9) αν κάνει τσαχπινιές στην σύμβαση το αφεντικό, ακόμα και ο εργαζόμενος να πάει στην επιθεώρηση εργασίας και να κάνει καταγγελία, τζάμπα κόπος γιατί "Η παράλειψη του εργοδότη να χορηγήσει στον εργαζόμενο τα έγγραφα των παρ. 2 και 3 του άρθρου 71 δεν συνεπάγεται ακυρότητα της σύμβασης εργασίας." (άρθρο 14). θα σε απολύσουμε που θα σε απολύσουμε αν πας στο σεπε, δικέ μου, και να πας μπούλο θα πάρεις, νταξ;

και μετά από αυτή την μακροσκελή εισαγωγή (ξέρω τι σκέφτεστε μερικοί αλεπουδιάρηδες για την σεξουαλική μου ζωή - ε λοιπόν ναι ρε, μου αρέσουν τα προκαταρκτικά μακράς διαρκείας) ας περάσουμε στις προτάσεις που καταθέτουν τα αφεντικά στην διαβούλευση για το πώς να ξεσκίσουν παραπάνω την εργατική τάξη:

1) ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (σκεακ) σε ένα ρεσιτάλ κουτοπονηριάς γράφει τα παρακάτω δακρύβρεχτα υπέρ της κατάργησης των δώρων:

"Μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση αποτελεί η καταβολή δώρου Χριστουγέννων ή Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους. Αυτό γίνεται γιατί η εργασία στην εστίαση έχει ως επί το πλείστων ευκαιριακό χαρακτήρα ή εποχιακό ακόμη και εκπαιδευτικό. Είναι δύσκολο για έναν επιχειρηματία που απασχολεί προσωπικό το μήνα Αύγουστο και τον πληρώνει ότι έχει συμφωνήσει να πρέπει να καταβάλει εισφορές για δώρα το Γενάρη.
Πρόταση μας είναι στην εστίαση και προπάντων στις εποχιακές επιχειρήσεις να ενσωματωθεί η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού (των δώρων) στο μισθό. Αυτό θα επιφέρει μία ονομαστική αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων περίπου 16,6%. Επίσης θα αποφέρει στο κράτος επιπλέον φορολόγηση και άμεσο αντίκτυπο στην αγορά καθώς η ονομαστική αύξηση θα πέσει στην αγορά."

στα αφεντικά της καλαμάτας δεν τους φτάνει η κατάργηση του 8ωρου, θέλουν να μην δίνεται στους εργαζόμενους (που δεν δίνεται αλλά λέμε τώρα) ούτε η προσαύξηση για 6η μέρα εργασίας ή για κυριακάτικη εργασία:

"Δεύτερο μεγάλο θέμα αποτελεί η αύξηση των μη μισθολογικών εισφορών. Η εστίαση είναι κλάδος με ένταση εργασίας. Σημαίνει ότι δουλεύει αργίες, νυχτερινά, Κυριακές. Επίσης έχει εύρος ωραρίου που σημαίνει ξεκινά από το πρωί και πολλές φορές καταλήγει αργά το βράδυ.
Πρόταση μας είναι οι μισθολογικές εισφορές να μην προσαυξάνονται με τρόπο που αλλάζει η σχέση κλάσματος καθαρού μισθού προς σύνολο εισφορών. Άλλο ένα κόστος για τον επιχειρηματία είναι η παρακράτηση του φόρου από τον εργαζόμενο και η υποχρέωση καταβολής της από τον ίδιο. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε στον εργαζόμενο το φόρο ως αμοιβή του και ο εργαζόμενος να πληρώνει στη δήλωση του όπως όλοι μας τον φόρο που θα αντιστοιχεί. Αυτό θα δώσει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά και ικανοποίηση στον εργαζόμενο για τις αμοιβές που πραγματικά δίνει ο εργοδότης. Αυτό θα φέρει πιο κοντά το πραγματικό μισθό με το δηλωμένο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε το μέγεθος της αδικίας που συντελείτε και αναγκάζει το κλάδο μας να παρανομεί."

2) οι αντίστοιχοι ταβερνιάρηδες της αχαϊας εκτός από το να συμφωνούν με τους καλαματιανούς ομόσταυλους τους, ζητάνε να μην υπάρχει και διάκριση στο αντικείμενο εργασίας των υπαλλήλων τους. μην σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, ρε παιδί μου, και παίξει καμιά ΣΣΕ σε κάποιο αντικείμενο της εστίασης:

"Επι των άρθρων του νομοσχεδίου και για την αποφυγη της ψηφιοποίησης της εργασίας θελουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Άρθρο 6
Στο άρθρο 6 (άρθρο 70 ΚΑΕΔ) παρ. 1 περ. γ αξιώνεται να δηλώνεται και «η θέση ή ειδικότητα του εργαζομένου, ο βαθμός του, η κατηγορία ή ο κλάδος της απασχόλησής του, καθώς και συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου της εργασίας του». Η πρόβλεψη αυτή εισάγει για πρώτη φορά στο δίκαιό μας την έννοια της περιγραφής της θέσης εργασίας, η οποία, κατά τα ανωτέρω, θα αποκτά και συμβατική ισχύ.

Για τον κλάδο της εστίασης είναι πρακτικά αδύνατο .

Η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης σε πραγματικές συνθήκες απαιτεί την άσκηση διαφορετικών κάθε στιγμή αρμοδιοτήτων, λόγω του ότι μιλάμε για έναν κλάδο κατ’ εξοχήν εντάσεως εργασίας. Σε ένα 8ωρο ένας υπάλληλος εστίασης μπορεί να εκτελέσει κατά περίσταση και στιγμιαία, ενέργειες σερβιτόρου, ταμία, μπουφετζή ,καθαριστή, DJ…

Πρόταση: Μέρος του προσωπικού, για να μην γίνεται καταχρηστικά η επιλογή, να δηλώνεται ως υπάλληλος επισιτισμού."

(σημείωση: οι παραπάνω σύλλογοι καφετζήδων και ταβερνιάρηδων σπαμάρουν τα αιτήματα τους σχεδόν σε όλα τα άρθρα του ν/σ)

3) κάποιο κάτεργο τηλεπικοινωνιών δεν θέλει να υπάρχει και υπογραφή του εργαζομένου κατά την σύναψη σύμβασης για να αναρτηθεί στην εργάνη, για να μην υπάρχει έξτρα γραφειοκρατία. αχ πόσο στοργικοί καλέ:

"Άρθρο 21
Επειδή η απαίτηση της υπογραφής του εργαζομένου, που μέχρι σήμερα δεν απαιτούνταν, καθιστά τη διαδικασία σαφέστατα πιο γραφειοκρατική, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν δεκάδες πρόσωπα κάθε εβδομάδα, και δεδομένου ιδίως ότι το άρθρο 6 αξιώνει παράδοση των βασικών όρων της σύμβασης εργασίας εντός εβδομάδος, προτείνεται η προθεσμία να γίνει ενιαία (εβδομαδιαία), να μην αξιώνεται εδώ ανάρτηση των υπογεγραμμένων βασικών όρων πριν από την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς μάλιστα αν έχουν υπογραφεί οι βασικοί όροι, εξυπακούεται ότι θα έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα αυτή η ρύθμιση να στερεί από κάθε νόημα και σημασία την εβδομαδιαία προθεσμία του άρθρου 6."

4) διάφορα αφεντικά δεν ικανοποιούνται ούτε με την αυτοδίκαιη λύση σύμβασης δόκιμου υπαλλήλου στο 6μηνο. θέλουν να απολύουν όταν γουστάρουν ρε παιδί μου:

"Η πρόβλεψη περί «αυτοδίκαιας λύσης» είναι, κατά τη γνώμη μας, άστοχη. Δεδομένου ότι δεν υφίσταται χρονικό σημείο λύσης της σύμβασης (όπως π.χ. στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου), αλλά για τη λύση της σύμβασης προϋποτίθεται προηγούμενη κρίση του εργοδότη (περί του επιτυχούς ή μη της δοκιμής), θα πρέπει να προβλεφθεί λύση με καταγγελία του εργοδότη (σε περίπτωση ανεπιτυχούς δοκιμής), ώστε να υπάρχει ασφάλεια."

5) ο σύνδεσμος ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων δεν αρκείται στην αύξηση των υπερωριών και των συνολικών ωρών εργασίας μέσω της παράλληλης εργασίας. θέλει κι άλλες υπερωρίες. τουλάχιστον κανά ράντζο θα δίνετε στους εργάτες ή όχι;:

"• Πρέπει να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι ο 2ος εργοδότης θα είναι σε θέση να πληροφορείται το ωράριο απασχόλησης στον 1ο εργοδότη ώστε να διαμορφώσει κατάλληλο ωράριο στην παράλληλη απασχόληση για να μην παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις και πρόστιμα.
• Λόγω της ιδιαιτερότητας ορισμένων κλάδων τροφίμων (κλάδος οινοποιίας), λόγω ταχείας φθοράς της πρώτης ύλης και των προϊόντων σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας προτείνουμε τα εξής:
• Να είναι δυνατόν ο εργοδότης να απασχολεί νόμιμα τον εργαζόμενο περισσότερες ώρες την εβδομάδα και υπερωριακά, με αντίστοιχη καταβολή του νόμιμου χρηματικού αντίτιμου (τηρώντας την ελάχιστη ανάπαυση των 11 ωρών/24ωρο), και συγκεκριμένα πλέον των 150 ωρών ετησίως και μέχρι 450 ώρες. Άλλωστε ο σχετικός νόμος (άρθρο 58 του Ν.4808/2021) επιτρέπει επιπλέον ώρες υπερωριακής απασχόλησης, δηλαδή πλέον των 150 ωρών ετησίως, εφόσον αυτό ζητηθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας (προσαύξηση έως 60%). Η ρύθμιση αυτή ωστόσο δεν εξυπηρετεί την απαραίτητη ευελιξία στην εργασία με σκοπό την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δικαιολογούν την υπερωριακή απασχόληση.
• Επέκταση των νόμιμων υπερωριών από 3 σε 5 ώρες/ημέρα. Συνεπώς να δοθεί η δυνατότητα στον ένα εργοδότη να απασχολεί μέχρι 13 ώρες τον εργαζόμενο, δεδομένου ότι αναμένεται να ψηφιστεί, η δυνατότητα, ο εργαζόμενος να απασχολείται σε δύο εργοδότες με μέγιστη συνολική διάρκεια 13 ωρών/ημέρα.
• Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τον τρόπο δήλωσης ή ακύρωσης των προγραμματισμένων υπερωριών, καθώς και των αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας που οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας και άλλα έκτακτα περιστατικά ή σε επείγουσες ανάγκες. Να δηλώνονται απολογιστικά εντός 72 ωρών."

6) τα αφεντικά δεν γουστάρουν να γνωστοποιούν τους λόγους που απολύουν τους εργάτες (καθώς αυτό τους υποχρεώνει να κάνουν το άρθρο 17 (κοίτα να δεις που στο τέλος θα το βαφτίσουν και κομμουνιστικό το νομοσχέδιο του αδώνιδος) και σπαμάρουν ανελέητα το παρακάτω:

"Εξάλλου, την παρ. 1Α προστίθεται διάταξη που δεν υπήρχε έως τώρα, σύμφωνα με την οποία αν ο εργαζόμενος που απολύθηκε θεωρεί ότι η καταγγελία της συμβάσεώς του γίνεται επειδή άσκησε ένα από τα νόμιμα δικαιώματά του εκ του συγκεκριμένου νόμου, τότε μπορεί να αιτηθεί την γνωστοποίηση των λόγων της απολύσεως από τον εργοδότη και στην περίπτωση αυτή ο τελευταίος υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως και δεόντως τεκμηριωμένους τους λόγους της απόλυσης. Η διάταξη αυτή υπονομεύει την αρχή του αναιτιώδους της καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, καθώς υποχρεώνει τον εργοδότη, μετά από αίτηση του εργαζομένου, να γνωστοποιήσει εγγράφως και «τεκμηριωμένους» τους λόγους της καταγγελίας. Η χρήση της λέξης «τεκμηριωμένους» (αντί «τεκμηριωμένως») αφήνει σαφώς να νοηθεί ότι ο νομοθέτης θέλει εξιδιασμένη περιγραφή του/των λόγου/λόγων της καταγγελίας, δηλαδή λ.χ. όχι «σε απέλυσα διότι δεν ήσουν συνεπής στις υποχρεώσεις του» (οπότε δεν τεκμηριώνεται εις τι συνίστατο η ασυνέπεια), αλλά «σε απέλυσα επειδή ήσουν ασυνεπής στις υποχρεώσεις σου και συγκεκριμένα διότι δεν προσερχόσουν για εργασία την ώρα που έπρεπε αλλά συστηματικά με καθυστέρηση που μπορεί να έφθανε και την μία ώρα»."

7) επίσης, στο ίδιο θρεντ, την άρνηση του όποιου αγωνιστή/συνδικαλιστή εργαζομένου να δουλέψει κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας την βαφτίζουν δυστροπία (ίσως βέβαια να εννοούσαν δυστοπία και κατά λάθος να βάλανε και ένα έξτρα ρο):

"Στην περ. γιγ περί άρνησης διευθέτησης, το όριο της καλής πίστης πρέπει να τεθεί στην άρνηση τόσο συστήματος που έχει συμφωνηθεί συλλογικώς, όσο και συστήματος που έχει προταθεί από τον εργοδότη. Διαφορετικά, αν δεν μετακινηθούν οι συγκεκριμένες λέξεις και το άρθρο παραμείνει ως έχει, θα δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι εργαζόμενος μπορεί νομίμως να μη συναινεί σε πρόταση διευθέτησης π.χ. από δυστροπία και παρόλο που έχουν συναινέσει εκατοντάδες συνάδελφοί του και η συναίνεσή του επιβάλλεται από την ανάγκη λειτουργίας της επιχείρησης με ένα ενιαίο σύστημα (και όχι με ένα σύστημα για εκατοντάδες εργαζόμενους και άλλο για χάρη του). Γι’ αυτό προτείνουμε στην υποπερ. γιγ) της περ. γ) της παρ. 1 η φράση «και η άρνησή τους δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη» να μετακινηθεί στο τέλος ως εξής:
«γιγ) των εργαζομένων που αρνούνται τη διευθέτηση που έχει συμφωνηθεί συλλογικά, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 και την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 192, καθώς και των εργαζομένων που δεν συναίνεσαν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 192, αν και τους ζητήθηκε από τον εργοδότη, εφόσον η άρνηση των πρώτων και η μη συναίνεση των δεύτερων δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη,»"

8) η λουξ μαρλαφέκας, η τσουξ μαγκλάρας, η κουξ ματζαφλάρας, η πουξ σπαζοκλαμπάνιας, τα σκαμπό μου και τ' αρχίδια μου καθώς και άλλες εταιρείες αιχμής θεωρούν την προσαύξηση 40% την 6η ημέρα εργασίας ακραία εργατική τροπολογία στο νομοσχέδιο και σχεδιάζουν να κάνουν κίνημα κατσαρόλας κατά της κομμουνιστικής κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας:

"Αγνοείται παντελώς η ανάγκη των εργαζομένων να αυξήσουν το εισόδημά τους (διότι στην πράξη, καίτοι νόμιμη η απασχόληση, η αγορά εργασίας προσφέρει πάντα οικονομικά κίνητρα στο προσωπικό που προσέρχεται να απασχοληθεί την 6η ημέρα εργασίας) – Τιμωρείται ο εργοδότης ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές του ανάγκες, έστω και έκτακτες, με μια υπερβολική πρόβλεψη αύξησης αμοιβής της εργασίας αυτής, η οποία δεν αυξάνεται από 30% σε 40%, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά από 0% σε 40% (!) και με φοβερά περιοριστικές προϋποθέσεις, ενώ είναι γνωστές οι δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού."

9) τώρα που βρήκανε παπά, οι εταιρείες τροφίμων, εμφιαλώσεως και οι φαρμακοβιομηχανίες ζητάνε κι αυτές δουλειά την κυριακή (γιατί, μαλάκες είναι αυτοί;):

"Να προστεθεί ως περίπτωση κστ) η βιομηχανία τροφίμων."

10) οι ανωτέρω μαρλαφέκας, τσουτσουρέκας, μαλακοπίτουρας και άλλοι σημαντικοί contributors στην απασχόληση και στην αύξηση του ελληνικού αεπ θέλουν να καταργηθεί και κάθε προσαύξηση για υπερωρία. άντε ρε, για καμιά προσαύξηση στις βουρδουλιές είστε μόνο. δουλεύετε μαλάκες, δουλεύετε, άει στο διάολο όλοι σας (που θα έλεγε και ο σταμουλακάτος στο μικρό ψάρι):

"Προτείνεται η νομοθετική κατάργηση του αρ. 8 παρ. 4 του ΝΔ 4020/59:
Ως γνωστόν, είναι νόμιμη και έγκυρη η συμφωνία ότι οι αξιώσεις του μισθωτού για υπερεργασία, για απασχόληση κατά τις Κυριακές, για απασχόληση κατά την 6η ημέρα κ.α. συμψηφίζονται με τις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές.
Όμως, δυνάμει διάταξης που νομοθετήθηκε πριν από 64 χρόνια!! (άρθρο 8 παρ. 4 του ΝΔ 4020/59), οι αξιώσεις από υπερωριακή απασχόληση δε συμψηφίζονται με τις ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, ούτε κατόπιν συμφωνίας.
Δεδομένου ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος συντρέχει για διαφορετική μεταχείριση υπερεργασίας – υπερωρίας, θα πρέπει να προβλεφθεί η κατάργηση του αρ. 8 παρ. 4 του ΝΔ 4020/59. Άλλως, να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να ανταλλάσσονται οι ώρες υπερωρίας με επιπλέον ημέρες ρεπό/αδείας (όπως συμβαίνει π.χ. στην Γερμανία)."

όπως βλέπουμε λοιπόν, τίποτα δεν είναι αρκετό για τα αφεντικά. και ακόμα περισσότερο για τα ελληνικά αφεντικά, που πάντα δρούσαν με κουτοπονηριά και αχορταγίλα. λαδέμπορες γεννήθηκαν, λαδέμπορες θα πεθάνουν. φυσικά, η αυριανή απεργία είναι από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις τουφεκιάς έβερ, έτσι για να δείξει το ΠΑΜΕ πόσο μεγάλα τα έχει (τα σωματεία του). παρόλα αυτά, ναι κάνουμε απεργία, γιατί δεν είμαστε απεργοσπάστες, έτσι για να την σπάσουμε στα αφεντικά μας, έτσι γιατί δεν γουστάρουμε να δουλεύουμε, γιατί όσο και να προσπαθήσουν σκλάβοι στο μυαλό δεν θα γίνουμε.

υγ. σταμουλακάτο, πες τα όλα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου