και ναι συντρόφισσες σύντροφοι και αγαπητά παιδιά, ήρθε η ώρα να πάρουμε όλ@ τις άδειες μας που μας προσφέρει ο νόμος χατσηδάκη και να πάμε να μαζέψουμε ελιές. για όσ@ άτυχ@ από εμάς που δεν έχουμε έστω μισό χωραφάκι, υπάρχουν ωστόσο λύσεις για να μπορέσουμε κάπου και εμείς να αξιοποιήσουμε την άδεια μας.
έτσι λοιπόν οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το "εργατικό" κέντρο ηρακλείου (το οποίο ούτε καν ιστοσελίδα έχει) που, σύμφωνα με το πρώτο φλέμα, "για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης."
αυτό που βέβαια δεν μας πληροφορεί το άρθρο του πρώτου φλέματος είναι τι ανταλλάγματα παίρνει το εκη για τις υπηρεσίες εύρεσης εποχιακής εργασίας που προσφέρει στους λαδέμπορες της κρήτης (ή έστω να προμηθευτούμε τα Ε1 και Ε9 των μελών της διοίκησης του για να ξέρουμε πόσα χωράφια έχουν). ωστόσο, καθώς μαθαίνουμε από το άρθρο ότι "υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το χέρι του καλλιεργητή και έχουν κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και οικονομικότερη, κανένας όμως δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το χέρι που προστατεύει το δένδρο και επιλέγει την ελιά," ο γ.γ. του πλοκ δεν μπορεί παρά να στηλιτεύσει τις απαράδεκτες απαιτήσεις των υποψήφιων λαδεργατών για μεροκάματα ελβετίας.
διαβάζοντας σε άρθρο του ναυπλιώτικου σάιτ αναγνώστης, βλέπουμε με φρίκη τους κακομοίρηδες γαιοκτήμονες της Πελοποννήσου να πέφτει θύματα εκβιασμού (σύμφωνα με τους ίδιους) μαφιόζων εργατών που δεν φτάνει που ζητάνε μεροκάματο 80 ευρώ για μάζεμα δυο ψωροτόνων ελιά, μετά θα ζητήσουν να τους δώσουμε και καμιά νύφη και κανά λατιφούντιο στα Φιλιατρά και στην Τσακώνα:
"Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και παραγωγός ελαιόκαρπου είπε ότι το μεροκάματο είχε φτάσει 80 ευρώ στους ανειδίκευτους εργάτες, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει τους παραγωγούς να μαζέψουν τις ελιές.
Εξηγώντας πώς προχώρησε ο Σύλλογος στην απόφαση αυτή, είπε πως «μεροκάματο 80 ευρώ ήταν στον εκβιασμό και αποφασίσαμε κατόπιν γενικής συνέλευσης να βάλουμε ένα ταβάνι στα Φιλιατρά. Μάλιστα, συμμετείχαν σύλλογοι και από όμορους δήμους και αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στα 45 ευρώ». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν τηρείται το πλαφόν αυτό: «Υπάρχει έλλειψη εργατών, υπάρχει ο εκβιασμός, εγώ τόσα θέλω, κι άμα θες».
«Παρά την ανεργία που υπάρχει στη χώρα μας, οι εργάτες για το μάζεμα της ελιάς είναι αλλοδαποί, γιατί κανένας Έλληνας δεν έρχεται να δουλέψει για όσα λεφτά και να είναι», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου."
φαίνεται ότι οι πελοποννήσιοι σύντεκνοι των αντίστοιχων κρητικών λαδεμπόρων δεν έχουν στην διάθεση τους εργατικά κέντρα να πάσχουν από οξεία (ή καραμπινάτη) οσφυοκαμψία που να βρίσκουν τα ίδια εργάτες, να πληρώνουν τα έξοδα ταξιδίου, και - δεν ξέρω για ποιο λόγο μου ήρθε και υποψιάζομαι κάτι τέτοιο - πολύ πιθανόν να βάζουν και κανά πλαφονάκι στο μεροκάματο.
γνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με κάτι άλλα κομμουνιστικά κομματικά απολειφάδια που έχουν ως ακροατήριο μόνο κάτι ξεχασμένους φοιτητές του ν. 815, το πλοκ έχει πολλούς νέους αναγνώστες, ο γ.γ. του πλοκ οφείλει φυσικά να εξηγήσει τι σημαίνει οξεία οσφυοκαμψία, η οποία σύμφωνα με τον επιστήμονα Τίτο Πετράκη (aka σπύρο παπαδόπουλο) στο Εκμέκ Παγωτό ορίζεται ως
"η συνεχής και παρατεταμένη δουλικότητα έμπροσθεν μίας αρχής ας πούμε της ανωτέρας προϊσταμένης αρχής"
και στο παρακάτω βίντεο αποδεικνύεται και από μια πρακτική επίδειξη:
το μόνο πρόβλημα που βρίσκω σε όλα αυτά είναι ότι δεν έχει στοιχεία επικοινωνίας το εργατικό κέντρο ηρακλείου και έχει μόνο ένα ανενεργό φβ ακάου και θα πρέπει να κάνω και εγώ ακάου για να τους στείλω στο μέσεντσε.
α, ναι, φοβάμαι μήπως πάθουν οι άνθρωποι και καμιά καραμπινάτη οσφυοκαμψία στο αριστερό τεταρτημόριο και δεν μπορούν να κουβαλήσουν τα λάδια τους από τα αφεντικά τους.
κατά τ' άλλα, ο αείμνηστος σύντροφος Βασίλης Διαμαντόπουλος - πάλι από το Εκμέκ Παγωτό - μας υπενθυμίζει τι έχουν όλοι οι προσκυνημένοι των αφεντικών μέσα στα κεφάλια τους:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου